Yumurta Dondurma İşlemi Nedir ve Hangi Tip Hastalara Uygulanabilir?

Yumurta dondurma işlemi için Doktorunuz sizin tıbbi geçmişinizi, var ise önceki tüm tahlil ve tedavilerinizi görmek isteyecektir. Tüm bu işlemlerden sonra hangi ilacı kullanacağınıza karar verilir. Bu ilaçların dozu sizin yaşınız, boyunuz, kilonuz ve tıbbi geçmişiniz ile orantılı olarak ayarlanır. Tedavi hemşireniz sizlere ilaçları ne zaman ve nasıl uygulayacağınız konusunda yardımcı olur. Yumurtalarınızın gelişimi ortalama 10-12 gün içerisinde tamamlanır daha sonra yumurta toplama işlemi gerçekleşir. Yumurta toplama işlemi, Doktorunuzun sağ ve sol yumurtalıkların içerisindeki antral foliküllere ince bir iğne yardımıyla girip yumurta hücrelerini aldığı küçük bir cerrahi işlemdir. İşlem hafif anestezi altında yaklaşık 15-25 dakika sürmektedir. Yumurtaları toplanan kişi herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Yaklaşık 2 saat gözlem altında kaldıktan sonra günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Sadece işlemin yapıldığı gün araç kullanılması tavsiye edilmez. Toplanan yumurta hücreleri laboratuvara alınır ve dondurma işlemi için hazırlıklara başlanır. Dondurulan yumurta hücreleri ile ilgili sizlere embriyoloğumuz tarafından bizzat bilgi verilir.
  • Bekar veya evli herhangi bir sebepten anne olma hayalini daha sonraya erteleyen tüm kişilere,
  • Kemoterapi, Radyoterapi gibi kanser tanısı konmuş ağır tedaviler görmesi gereken kişilerde uygulanabilir.
  • Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi yapılmış olmasına rağmen erkekten sperm elde edilemezse, daha sonra birleştirme işlemi yapmak amacıyla yumurtalar dondurulup saklanır. (Bazen işler planlandığı gibi gitmeyebilir ve erkek zamanında sperm veremez, uçağını kaçırır, hastalanır veya sperm hücresi bulunmaması vb .)
  • Cinsiyet değiştirme ameliyatı olacak tüm kişilerde uygulanabilir.
  • Donör yumurtalarına alıcı çift olmaz veya planlanandan fazla yumurta hücresi toplanılmış ise ileride kullanılmak amacıyla dondurularak saklanabilir.
  • Yumurta sayısı az olan hastalarda yumurta toplama işlemi birkaç defa yapılarak toplanan yumurtalar dondurulup biriktirilir (havuz oluşturma), daha sonra hepsi birlikte çözülür ve embriyo oluşturularak başarı şansı artırılması hedeflenebilir.

Sperm Dondurma İşlemi Nedir ve Kimlere Uygulanabilir?

Sperm dondurma işlemi için erkekten sperm örneği alınmalıdır. Sperm örneği birkaç farklı yolla alınabilir. Bireyde herhangi bir sorun yok ise mastürbasyon yöntemi ile sperm verilmesi en kolay yöntem olacaktır. Hastanın mastürbasyonla sperm veremediği durumlarda veya sperm sayısının az olduğu durumlarda sperm örneği cerrahi işlemle alınır. TESA-TESE işlemleri ile testisten sperm toplanabilir. Bu işlemler lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Sperm vermeden önce, 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmak gerekir. Bu süre boyunca erkek herhangi bir şekilde boşalmamalıdır. Sperm sayısının artması için perhiz süresini uzatmak doğru değildir. Çünkü süre uzadığında sperm sayısı artarken sperm hareketliliği ve kalitesi düşecektir.
  • Erkek üreme organı tümörlerinde cerrahi/kemoterapi/radyoterapi öncesi
  • Herhangi bir kanser varlığında, sperm yapımını etkileyebilecek radyoterapi/kemoterapi öncesinde.
  • Ağır sperm bozukluğu mevcudiyetinde, daha ileri dönemde hiç sperm bulunmaması riskine karşı önlem olarak.
  • Erkeğin yumurta toplama günü, sperm vermek için zorunlu bir sebepten dolayı merkezde bulunamayacağı durumlarda.
  • Cinsiyet değiştirme ameliyatı öncesinde.

Embriyo Dondurma İşlemi Nedir ve Hangi Durumlarda Uygulanabilir ?

Embriyo dondurma işlemi herhangi bir tüp bebek tedavisinde transfer işleminden sonra kalan embriyolarınızın dondurulması işlemidir.
Donasyon tedavilerinde veya IVF tedavilerinde sıklıkla hastalarımıza önerdiğimiz bir tedavidir. Embriyoların dondurulması ve saklanması, çiftimiz için kardeş çocuk veya bir sonraki denemelerde daha az maddiyatla daha kısa sürede tedavi şansı sunar.
Özellikle donasyon tedavilerinde saklanan embriyolar ilerleyen zamanlar kardeş çocuk şansı demektir.
Bazı durumlarda transfer işlemi yapılmadan elde edilen tüm embriyoların dondurulması gerekebilir örneğin ;
  • Kadın hastanın yumurta toplama işlemi sonrasında OHSS riskinin olması halinde
  • Rahimde ani bir incelme veya kalınlaşma yaşanması durumunda
Kadın hastanın kan tahlillerinde gebelik şansını düşürebilecek herhangi bir hormon yüksekliğinde embriyoların transfer edilmeden direk dondurulması önerilir.

Size özel tedavi planı oluşturmak için bizimle iletişime geçin.

Tedavilerimiz

Diğer Tedaviler

4. Jenerasyon Tüp Bebek Yönetimi
Mikro Akışkan Çip
Tandem Uygulamarı