Yumurta Donasyonu
Yumurta donasyonu, yumurtaya bağlı olan herhangi bir sebepten dolayı hamile kalamayan veya sağlıklı bir hamilelik yaşamasının mümkün olmadığı kalıtsal hastalıkları olan kadınların rahatlıkla yapabileceği başarı şansı en yüksek tedavilerden bir tanesidir.
Bu yöntem ile bebek sahibi olacak olan çiftlerin bebeğin yasal ailesi olacaklarını ve bebeğin tüm sorumluluğunun kendilerinde olacağını bilmelidir. Ayrıca yumurta bağışçısının kişisel bilgilerinin ve alıcı ailenin bilgilerinin kimseyle paylaşılmayacağı bilinmelidir. Yumurta bağışçılarına alıcı aile bilgisi hiç bir şekilde verilmemektedir.
Yumurta vericilerin öncelikli olarak geçerli bir kimlik belgesi ve eğitim durumunu gösteren resmi bir evrak ile müracaatlarını yapmaları istenmektedir. Güvenilir olmayan kişiler kabul edilmemektedir.
Yumurta vericileri seçilirken;
-
Fiziksel yapı: Vücut ölçüleri standart ölçüler içerisinde, orantısız yüz özellikleri olmamasına dikkat edilir.
-
Genetik: Vericinin genetik testleri yapılır ve aile geçmişi genetik açıdan incelenir. Kalıtsal veya genetik bir hastalık olmaması çok önemlidir.
-
Bulaşıcı hastalıklar: Yumurta donörünün hiçbir bulaşıcı hastalık taşımadığından emin olmak için kapsamlı testler yapılır. Özellikle HIV ve hepatit testlerinin yanında, talasemi, kistik fibroz gibi donörden bebeğe geçebilecek kalıtsal hastalıklar önlenmiş olur.
-
Jinekolojik değerlendirme: Donörün yumurta rezervi, yumurta kalitesi, üreme kapasitesi, ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilir.
-
Psikolojik değerlendirme: Uzman bir psikolog tarafından, yumurta donörü detaylı şekilde değerlendirilir. Depresyon, anksiyete ya da kişilik bozuklukları gibi bir durumun söz konusu olmadığından emin olunur.
-
Zeka değerlendirme: Donörlerin zeka seviyeleri normal ya da daha üzeri seviyede olmalıdır. Üniversite ve dengi seviyeleri tercih edilmektedir.
Kimlere Yumurta Donasyonu ( yumurta nakli ) Nasıl Yapılır?
-
Menopoza girmiş tüm kadınlar,
-
Anti-Müllerian Hormonu (AMH) oldukça düşük kadınlar,
-
Yumurta üretimi olmayan kadınlar,
-
Kalıtsal bozukluğu olan kadınlar,
-
Hastalık nedeniyle yumurtalıkları alınmış kadınlar
-
Kemoterapi, ışın tedavisi gibi tedaviler almış olan kadınlar,
-
Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkları az uyarılmış ya da hiç uyarılamayan kadınlar,
-
Hemofili, Duchenne’s muscular distrofisi, Huntington’s koreası gibi kadında bulunan taşıyıcı gen ile çocuğuna geçebilen kalıtsal hastalık geçirme riski olanlar,
-
Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemesi olanlar,
-
İleri yaşa bağlı olarak yumurta rezervi ve kalitesi gebelik için yeterli olmayan kadınlar,
-
X genine bağlı genetik geçişli hastalıkları olan kadınlar,
-
Eşcinsel çiftler.