Aşılama Tedavisi

Anne yaşı, çiftlerin sağlık durumları gibi etkenler başarı şansını etkiler. Aşılama tedavisi hiçbir cerrahi operasyon gerektirmediği için tüp bebek alanında uygulanan en kolay yöntemdir. Fakat bu işlemin uygulanabilmesi için anne adayının bilinen bir infertilite sorunu (tüplerde sıvı birikimi olması veya tüplerin tıkalı olması vb.) olmaması gerekir. Baba adayının spermleri de uygulama için yeterli sayı, hareketlilik ve kalitede olmalıdır. Aşılama tedavisinin birçok uygulama tekniği vardır.

Serviks içine inseminasyon – İntracervical insemination (ICI)

Aşılama tedavisinde ki en kolay uygulama şeklidir. Spermlerin laboratuvarda hazırlanmış olmasına gerek yoktur. Doğal ovulasyon zamanı takip edilerek uygulanan bu yöntem, taze ya da dondurulup çözdürülmüş spermlerin enjektör yardımıyla servikse enjekte edilmesi şeklinde uygulanır. Başarı şansı (ICI= %10- 15) normal ilişkiyle aynıdır.

Rahim içine inseminasyon – İntrauterine İnsemination (IUI)

Başarı şansı en yüksek ve günümüzde en sık uygulanan aşılama yöntemidir (IUI= %15-20). Bu yöntemde kontrollü yumurtalık uyarılması denilen ilaç tedavisi ile yeterli olgunluğa ulaşan foliküller HCG denilen çatlatma iğnesi ile çatlatılır ve yumurtlama gerçekleşir. Aynı günlerde de aşılama işlemi için sperm laboratuvar ortamında yıkanıp hazırlanır. Sayısal değerleri istenilen konsantrasyona getirilir ve özel bir sıvı ile beraber rahim içine enjekte edilir. Spermlerin rahim içinden tüplere doğru yüzerek yumurtayla karşılaşıp döllemesi beklenir.

Rahim içi ve tüplere inseminasyon – İntra Tuboperitoneal İnsemination (IUTPI)

Rahim içi ve tüplerin aşılama sıvısı ile doldurulması işlemidir.

Tüp içine inseminasyon – İntratubal İnsemination (ITI)

Sadece tüp içerisine uygulanan fakat tercih edilen bir aşılama yöntemi değildir. Rahim içine uygulanan aşılamayla (IUI) karşılaştırıldığında avantajı görülmemiştir.

Aşılama için sperm hazırlanması:

Her aşılama işlemi için yaklaşık 0,5 ml içinde 5 milyon hareketli spermin ayarlanması önerilmektedir.
Hazırlık: Baba adayından alınan sperm laboratuvarda özel bir yöntemle yıkanarak bulunduğu sıvıdan ve hareketsiz spermlerden mümkün olduğu kadar ayrılır. Yıkama işleminden sonra sperm sayısı ve hareketliliği kontrol edilir, uygun sayıda spermi ayarlama için dilüsyon (sulandırma) yapılır. Hazırlanan sperm sıvısı kateter yardımıyla rahim içerisine enjekte edilir.

Size özel tedavi planı oluşturmak için bizimle iletişime geçin.

Tedavilerimiz

Diğer Tedaviler

4. Jenerasyon Tüp Bebek Yönetimi
Mikro Akışkan Çip
Tandem Uygulamarı