Klasik Tüp Bebek Tedavisi (IVF)
Tüp bebek (IVF) tedavisi alanında ilk uygulanan yöntemdir. Günümüzde IVF çok tercih edilen bir Tüp bebek yöntemi değildir. Bu Tüp bebek uygulamasında her yumurta başına 250 bin adet sperm kullanılmalıdır ve spermlerin Yumurtaları kendi kendine döllemesi beklenir. Sayısı çok az ya da kalitesi kötü olan spermlerde uygulanırsa döllenme işlemi gerçekleşmez. Döllenmeye bırakılan yumurtalarda ertesi gün döllenme olmamış ise ICSI işlemi artık yapılamaz.
Mikroenjeksiyon ile Tüp Bebek Tedavisi (ICSI)
Günümüzde en çok uygulanan ve başarı şansı en yüksek tüp bebek yöntemidir. Ciddi sperm ya da yumurta problemi olanlarda da kullanılabilir. Her yumurta için bir adet sperm yeterli olduğu için testislerden elde edilen birkaç spermle bile gebe kalmak mümkündür. Bu tedavi Kötü spermi olan hastalara oldukça yararlı olmaktadır.
Madde Madde Tüp Bebek Tedavisi
-
Tedavi Planlaması : Tüp bebek doktorunuz ilk randevunuz da sizin ve eşinizin tıbbi geçmişinizi, önceki tüm tahlil ve tedavilerinizi görmek isteyecektir. Tüm bu işlemlerden sonra sizler için en uygun tedavi seçenekleri hakkında sizlere bilgi verecektir.
-
Yumurta Hazırlama : Tüp bebek Doktorunuzun isteyeceği tahliller sonucunda hangi ilacı kullanacağınıza karar verilir. Bu ilaçların dozu sizin yaşınız, boyunuz, kilonuz ve tıbbi geçmişiniz ile orantılı olarak ayarlanır. Tedavi Hemşireniz sizlere ilaçları ne zaman ve nasıl uygulayacağınız konusunda yardımcı olur.
-
Yumurta Toplama : Tüp Bebek doktorunuzun sağ ve sol yumurtalıkların içerisindeki antral foliküllere ince bir iğne yardımıyla girip yumurta hücrelerini aldığı küçük bir cerrahi işlemdir. İşlem Hafif anestezi altında gerçekleştirilir. Anne adayı herhangi bir ağrı veya acı hissetmez.
-
Yumurta ve Spermin birleştirilmesi (ICSI) : Toplanan her bir yumurta hücresi için bir tane sperm hücresi kullanılır. Yumurtaların içerisine bırakılan spermler ertesi gün döllenme kontrolü yapılmak üzere özel saklama alanlarına alınır.
-
Embriyo Gelişimi : Yapılan kontroller sonucu döllenen sperm ve yumurtalar artık bir embriyo olmuştur. Embriyolar büyümeye başlar 2 ila 3 günlük olduğunda ‘bölünme aşamasında’; 5 ila 6 günlükken buna ‘blastosist’ denir.
-
Yardımlı Yuvalama : Embriyoların Rahim zarına (endometriuma) tutunma şansını artırmak için embriyo üzerinde bir lazer veya kimyasal çözelti kullanılır.
-
Embriyo Transferi : Embriyo transfer işlemi PAP Smear testinde yapılan işleme benzer bir işlemdir. Embriyolar anne adayının rahmine ince bir kateter yardımı ile yerleştirilir. Ağrılı veya acılı bir işlem değildir. Anestezi veya sedasyon kullanımı gerektirmez. Yapılan araştırmalara göre Blastosist yani 5. Gün embriyoların tutunma şansının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bazı durumlarda embriyoların 3.Gün transfer edilmesi daha uygun olabilir.
-
Tutunma süreci : Embriyolar rahim içine transfer edildikten sonra, embriyonun kendisini rahmin iç tabakası olan endometriuma bağlanması için geçen süredir. Bu süreç değişkenlik gösterebilir.
-
Kalan Embriyoların Dondurulması ve Saklanması : Bir embriyo çok soğuk sıcaklıklarda donar. Transfer işleminden sonra kalan embriyolarınızı daha sonra kullanmak için bu yöntemle saklayabilirsiniz.
-
Hamilelik testi : Embriyo transferinden 12 Gün ve 14 Gün sonra kan tahlili ile gebelik testleri yaptırmanız gerekmektedir. Bazen kadınlar gebe kalmasına rağmen hormonların yükselmesi hızlı olmayabilir, bu nedenle muhakkak iki defa test yaptırmalısınız. Üriner (İdrardan) gebelik testi kitlerinin kullanılmasını önerilmez, çünkü tedavi boyunca verilen hormon ilaçları sebebiyle testin yanlış çıkma ihtimali yüksektir. Hamilelik testi pozitif ise, yaklaşık üç hafta sonrası için Ultrason randevusu almanız gerekmektedir.